De geschiedenis van De Meeren

 

Het water van VC de Meeren maakt deel uit van het gebied “De Kuilen” gelegen tussen de dorpjes Mill en Langenboom. De plas is de oudste van de drie hoofdplassen die De Kuilen rijk is en vindt zijn oorsprong aan het begin van de jaren ’40. In die tijd groeven onze oosterburen verspreid door Brabant een aantal plassen waaruit zand werd gewonnen voor de aanleg van het “Duitse Lijntje”.

 

Na de Tweede wereldoorlog heeft het gebied zijn functie als zandgroeve behouden en tot op de dag van vandaag breidt het meren-complex zich uit. Het water van VC de Meeren daarentegen is zijn vergunning voor zandwinning eind jaren ‘80 kwijt geraakt. Sindsdien wordt de grond rond de plas door eigenaar familie Thijssen gebruikt als bedrijfsterrein voor Thijssen Dredging Equipment B.V.

 

Het merencomplex, met links het water van VC de Meeren.

 

De plas werd de thuisbasis van duikclub de Sea Devils en ook een groep jet-skiërs vond er zijn onderkomen. Sinds 2009 is het jetskiën op de plas geminimaliseerd en in de winter van dat jaar is begonnen de oever geschikt te maken voor hengelsport waarbij het authentieke ruwe karakter van het water intact werd gelaten. Ook in de komende jaren zal het uiterlijk van de plas nog wat veranderen.


 

Het visbestand van VC de Meeren valt op door zijn grote mate van natuurlijke aanwas. Eigenaar Thijssen heeft in het jaar 2000 een 15-tal mooie spiegelkarpers op het water uitgezet. Deze vissen waren afkomstig van een onderzoek aan de universiteit van Wageningen en stonden op het punt aan de visafslag te worden gedoneerd.

Een medewerker van de universiteit tipte Thijssen die aanbood de vissen over te nemen. Op zijn water hebben de karpers 10 jaar lang ongestoord kunnen leven met als gevolg een gezonde aanwas van prachtige spiegelkarpers. Ook afgelopen jaar zijn er weer spiegelkarpers van onder de kilo gevangen.

 

Naast deze groep spiegelkarpers zwemmen er ook enkele mooie schubkarpers op het water rond. De oorsprong van deze vissen is vooralsnog onbekend, daarbij sluiten we natuurlijke overdracht van visseneitjes en ongeregistreerde uitzettingen uit het verleden niet uit. Ook deze schubkarpers hebben een aantal afstammelingen voortgebracht waarvan er momenteel al flink wat van gevangen zijn.

 

Anno 2024 bezit VC de Meeren een prachtig gevarieerd en gezond karperbestand met vissen van alle afmetingen, oplopend tot ver in de 40 pond. Wie weet noteren we dit jaar al wel een 50 ponder! Het witvis bestand bestaat voornamelijk uit voorn, zeelt en grondel. Er zijn tot op heden al grote exemplaren gevangen en we merken dat dit aantal nog steeds groeit. De snoekpopulatie is in de afgelopen jaren ook sterk toegenomen.

De Meeren copyright ® 2023| Disclaimer